Eduard Fernández (@eduard_bcn)
Que la revolució digital arribi també als hospitals. Aquest és el principal objectiu de Zenmness, una nova plataforma especialitzada en el desenvolupament i la distribució d’aplicacions de l’àmbit de la salut, amb seu a Barcelona. La ‘start-up’, que compta amb diversos professionals de la medicina com a socis, espera detectar necessitats reals de les consultes i oferir solucions als professionals de la medicina a través de les seves aplicacions.
De moment, el primer ‘software’ llançat al mercat, Z-Check, conté diversos qüestionaris, documents de consentiment i altres eines destinades a cirurgians, que els permeten disposar de més temps per atendre als seus pacients. La plataforma està actualment negociant la incorporació del producte per part de diversos centres sanitaris.
Eines pels professionals
Tot i això, Zenmness també pretén ser una plataforma perquè els professionals del món de la salut puguin proposar noves eines per la seva professió. “Tenim la vessant de dissenyar productes propis, creant aplicacions que puguin oferir serveis, però també la de posar aquestes tecnologies al servei d’hospitals i clíniques, perquè puguin desenvolupar aplicacions, exercint nosaltres de ‘fàbrica’”, explica Marc Martínez, un dels socis fundadors de l’empresa. Martínez recorda que, tot i la “bona recerca” dels equips mèdics, aquests sovint “tenen dificultats” per portar al mercat les innovacions.
Una de les primeres col·laboracions d’aquest tipus és la que Zenmness ha iniciat amb l’Hospital del Mar, a través de la creació d’una aplicació sobre la rehabilitació cardíaca. El resultat ha de ser un ‘software’ que permeti al pacient dur a terme part de la rehabilitació des de casa, i així descongestionar l’hospital. “Esperem que, a través d’aquest cas d’èxit, puguem exportar posteriorment el programari a altres centres”, diu Martínez.
La companyia també espera incorporar aplicacions que usin realitat virtual o augmentada. De moment, s’espera que el mes que ve estigui enllestida una versió de prova d’un programa de realitat virtual centrada en la formació de professionals de l’angioplàstia.
Obstacles per la digitalització
Des de Zenmness s’admet que molts centres encara no semblen preparats per incorporar aquests projectes. “Encara no se sap qui ha de ‘pagar la factura’, ja que molts no compten amb partides per la digitalització”, explica Martínez. En aquest sentit, l’empresari creu que els centres haurien d’incorporar la figura del director de digitalització, que ajudi a incorporar en la gestió les noves tecnologies. La companyia també admet que la gran càrrega feina dels hospitals dificulta en ocasions poder comentar amb tranquil·litat el projecte als especialistes.
Tot i aquests obstacles, Martínez augura que el mercat d’aplicacions per la salut seguirà creixent, i que l’entrada d’aquests nous productes canviarà la manera d’anar al metge. “Com a pacient, quan t’hagin d’oferir un tractament, es disposarà de diverses vessants, una serà la farmacològica, però una altre serà la tecnològica, qiuna aplicaicó et donen per tractar aquella malaltia”, assegura.