El president d’Aena, Maurici Lucena, ha explicat que al llarg d’aquest any espera recuperar el trànsit aeri del 2019 després d’un primer trimestre que ha sigut de “rècord absolut” en la història de la companyia en què s’ha superat en un 1,6% respecte al mateix període de fa quatre anys. Així ho ha assenyalat el president de la companyia en la Junta General d’Accionistes on s’ha aprovat que Aena torni a repartir dividends, concretament de 4,75 euros bruts per acció. En la seva intervenció, Lucena ha comentat que les perspectives de cara a la temporada d’estiu, que va començar el passat 26 de març, són “excepcionals”.
El president de la companyia ha recordat que per a aquests mesos s’han programat 221,8 milions de seients, xifra que representa un augment dels oferts el 2019 tot i que no ha descartat una “petita correcció a la baixa”. “Si no hi ha sorpreses podem estar per sobre l’any rècord del 2019”, ha afegit en referència a la temporada d’estiu.
Segons Lucena, les perspectives a curt i mig termini “conviden a l’optimisme” tot i les “no poques incerteses tant geopolítiques com econòmiques”. Això ha fet que les previsions de la companyia s’hagin revisat a l’alça -també les incloses en el pla estratègic 2022-2026- i que la recuperació total del tràfic de viatgers arribi un any abans a Espanya davant les estimacions de l’Airports Council International (ACI), que la situa per al 2024 a Europa.
Amb tot, el president s’ha referit a un futur “lluminós i radiant perquè promet un creixement rendible i sostenible”. “Hem deixat enrere una mortífera pandèmia amb algunes cicatrius però al mateix temps amb l’orgull i la convicció corporativa d’haver gestionat amb bona nota fortíssim test d’estrès”, ha raonat, en referència a l’impacte que va suposar la covid.
Respecte a l’exercici del 2022, Lucena ha remarcat que la recuperació va ser “especialment veloç” a partir del segon trimestre després de superar els darrers “cops de cua” de la variant òmicron i malgrat la “infame” guerra d’Ucraïna. El president de la companyia, a més, ha reivindicat la velocitat amb què Aena ha tornat a l’activitat aeronàutica si es compara amb altres operadors europeus, ja que mentre a l’Estat va recuperar més del 88% a la resta de països com França, Alemanya, Regne Unit i Suïssa es va situar entre el 66% i el 80%, aproximadament.
Per això, el president de la companyia ha posat en valor la capacitat d’Aena per recuperar l’activitat de “forma inusitada” i en “l’encert” del govern espanyol d’estendre els ERTO ja que va ajudar a la “retenció” dels treballadors del sector aeri en comparació amb els altres països europeus, on part dels treballadors que van abandonar el sector no hi han tornat.
En la seva intervenció, el president de la companyia, Maurici Lucena, també ha detallat el nou macrocontracte per a les botigues lliures d’impostos dels aeroports valorat en 18.000 milions d’euros, que suposarà ampliar la superfície expositiva en un 40%, fins als 66.000 metres quadrats, i suposarà el contracte “més gran del món” en aquest àmbit.
De moment, ha comentat que 13 aspirants procedents de tot el món ja han presentat a la següent fase del concurs de licitació. “Esperem que quan es resolgui el concurs, al juliol del 2023, els resultats econòmics siguin prometedors”, ha assenyalat Lucena davant dels accionistes. A banda, també es renovaran contractes de restauració, de 300 locals ‘retail’ i el de lloguer de cotxes.
El president de la companyia ha enumerat els reptes que ha hagut d’afrontar des que fa cinc anys va assumir el càrrec com la mateixa pandèmia, la guerra d’Ucraïna, el volcà de la illa de la Palma, les manifestacions a l’aeroport del Prat en el marc de les protestes per la sentència del procés, la rebaixa dels lloguers comercials dels aeroports o la polèmica per l’ampliació de l’aeroport del Prat.
En relació a l’activitat internacional, el president de la companyia ha subratllat que Aena ja gestiona el 20% de l’activitat aèria al Brasil, al nord-est del país, després de l’adjudicació d’onze aeroports més i de cara a noves oportunitats a l’estranger ha deixat clar que l’empresa serà “selectiva i molt assossegada” a l’hora de valorar noves operacions. En tot cas, es concretaran “només si generen valor per a l’accionista”, ha afegit, ja que la “prioritat és consolidar i maximitzar dels actius que ja tenim en cartera”.
La Junta General d’Accionistes celebrada aquest migdia també ha servit per aprovar el retorn al pagament dels dividends, concretament de 4,75 euros per acció (80% ‘pay out’) després que al 2020 i 2021 es cancel·lessin per la pandèmia. “Va ser un encert aleshores perquè la situació era desesperada, la nostra obligació era protegir la caixa”, ha justificat.