Després d’un mes i mig de negociacions, sindicats i direcció del BBVA han arribat a un acord per resoldre l’ERO a l’entitat. Finalment, el nombre d’afectats serà de 2.935 a tot l’Estat, dels quals 1.001 es concentraran a Catalunya, segons han informat els sindicats aquest dimarts després de l’última reunió entre empresa i treballadors. La xifra és inferior a les gairebé 3.800 sortides plantejades inicialment i afectarà vora el 10% de la plantilla del BBVA a l’Estat. Pel que fa al nombre d’oficines, l’entitat en tancarà 480, de les quals 183 a Catalunya. Els sindicats recorden que les mobilitzacions dels últims dies han estat “clau” per desencallar la situació i valoren “positivament” la firma de l’acord.
L’expedient afectarà un total de 2.935 empleats a tot l’Estat, dels quals 2.725 seran sortides directes, i s’espera que les 210 restants siguin excedències. Bona part dels acomiadaments –un total de 2.177- afectaran a la xarxa d’oficines, mentre que les 758 sortides restants es faran als serveis centrals, a les estructures intermèdies i als centres corporatius.
Catalunya serà la comunitat més afectada per l’expedient, amb un total de 1.001 sortides (el 34% del total). Pel que fa a les excedències, Catalunya en 165 de reservades (el 78,5% del total). Quant a les oficines, Barcelona concentrarà la majoria dels tancaments al país, amb un total de 109. A continuació apareixen Tarragona, amb 34 oficines menys; Girona, amb 22 oficines tancades, i Lleida, amb 18 menys.
Canvis respecte a l’última reunió
Respecte a la darrera reunió, la representació legal dels treballadors ha aconseguit que prevalgui la voluntarietat i que s’elimini la clàusula d'”equilibri generacional” que demanava l’entitat. Així, l’acord signat aquest dimarts fixa que el 72% de les sortides correspongui a majors de 50 anys, mentre que el 28% restant siguin menors de 50 anys. Inicialment, el banc volia que les sortides dels menors de 50 anys representessin la meitat dels acomiadaments. Per altra banda, els sindicats celebren que s’hagi proposat un “ampli catàleg de sortides”, fet que permetrà que “no es produeixi cap sortida forçosa”.
Malgrat la firma de l’acord, l’entesa entre els sindicats no ha estat total. L’expedient ha comptat amb els vots a favor de Comissions Obreres (CCOO), l’Associació Cuadros Banca (ACB) i la Unió General de Treballadors (UGT), que representen un 72,2% de la plantilla. Altres sindicats com la Confederació General del Treball (CGT) o el Sindicat d’Estalvi de Catalunya (SEC) hi han votat en contra, recordant que a Catalunya es poden produir centenars de sortides forçoses pel fet que el percentatge de gent que podrà rebre pagaments fins als 63 anys és molt baix.