Acció Climàtica està executant obres d’emergència als barrancs i camins d’Alcanar, la Ràpita i Ulldecona (al Montsià) per recuperar “la normalitat” en les zones afectades pels aiguats de fa quinze dies. Els treballs en marxa costaran 564.000 euros, de moment. Es prioritza la neteja de barrancs i la restitució de camins perquè “tots els pagesos” puguin iniciar la campanya de cítrics de seguida. Mentrestant, encara es quantifiquen danys a cultius, sobretot als vivers que és el sector agrícola més afectat. Les asseguradores han incoat més de 600 expedients per danys en habitatges i en 520 vehicles, però encara hi ha expedients pendents d’obrir i desperfectes per quantificar de molts afectats que no tenien assegurances.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja neteja i refà 9 barrancs afectats per la tromba d’aigua de l’1 de setembre, a Alcanar, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita. Concretament, es treballa en els barrancs del Llop, Sant Jaume, Castellans-Forques, Solito, Codonyol-Arjub, Forques, Libori, Codines i Fondo i el barranc sense nom al costat de l’Hotel Carles III. Dues de les actuacions als 9 barrancs afectats ja s’han enllestit i es treballa en la neteja de graves i vegetació de la resta. També se sanejaran les depuradores dels tres municipis afectades pels aiguats.
La consellera d’Acció Climàtica i Alimentació, Teresa Jordà, ha visitat la zona aquest dimecres, per valorar les actuacions d’emergència que s’estan executant, amb una inversió de més de 564.000 euros, repartida en tres línies d’acció: als barrancs (300.000 euros), depuradores (130.000 euros), cultius i camins ramaders (135.000 euros).
Jordà ha assegurat que és “fonamental” facilitar que qualsevol pagès pugui arribar a la seva finca ara que la campanya de cítrics està a punt de començar. “Si cal, farem pedaços en un primer moment i després ja ho arreglarem com convé, però els hem de donar resposta a tots”, ha apuntat. De moment, hi ha 10 camins afectats, uns 14 quilòmetres, que s’obriran en les setmanes vinents. La consellera ha dit que estan preparats per donar “una resposta ràpida” perquè encara hi ha agricultors que no han pogut accedir a les finques. El Departament preveu que dilluns vinent estaran totes les afectacions detectades. “Si formen part dels 135.000 que tenim per als camins, fantàstic. Si n’hi ha més, es donarà prioritat a què els pagesos tinguin accés a les finques”, ha explicat.
El que encara no s’ha pogut quantificar són els danys als cultius, menors als arrossars i els cítrics però molt importants al sector dels vivers, amb molt pes en l’economia de la zona. El Departament treballa conjuntament amb els viveristes i la Conselleria d’Empresa per descriure les línies d’ajuts que necessitarà un sector que fa temps que pateix molt en episodis greus de l’emergència climàtica. Jordà ha estimat que els desperfectes poden assolir el milió d’euros “tranquil·lament”. També ha avançat que es presentaran aviat actuacions a mitjà i llarg termini per fer front a uns episodis “extrems i virulents” que es repetiran i davant dels quals s’ha d’estar preparat, sobretot al sud del país i el delta de l’Ebre.
Més de 8 MEUR en danys
Aquest dimecres al vespre l’Ajuntament d’Alcanar i el Consorci d’Assegurances van celebrar una assemblea amb els veïns afectats. Com ha explicat l’alcalde Joan Roig, s’han incoat ja més de 600 expedients per danys a habitatges particulars i danys a 520 vehicles. “520 vehicles és un indicador molt clar de la catàstrofe natural que vam viure, i encara no s’ha acabat”, ha remarcat. Hi ha encara tècnics que no han pogut visitar les propietats afectades i aquesta xifra creixerà. El consistori ha reconegut que la xifra de la qual parteixen són els 8 MEUR en danys que es van reclamar en la tempesta del 2018, molt menys intensa que la de fa 15 dies. També hi ha molts afectats que no tenien contractada cap assegurança.
L’Ajuntament ha posat a disposició dels veïns atenció psicològica perquè les famílies i les persones que van viure “moments traumàtics” no els “cristal·litzin” i rebin ajuda professional per canalitzar tot el patiment viscut.