Eduard Fernández (@eduard_bcn)
Quins resultats ha donat el districte 22@, el districte d’innovació de Barcelona? La crisi financera va posar fre al projecte, iniciat l’any 2000, però la zona empresarial ha començat, durant els últims anys, a recuperar-se i créixer de nou.
“Lamentablement el 22@ ha perdut força en els últims anys i sovint s’ha valorat com un projecte a mig fer, però compta amb una potencialitat enorme i Barcelona necessita recuperar l’aposta per la combinació d’espais de producció, innovació, residencial i comercial”, ha destacat avui el regidor d’Empresa i Turisme de l’Ajuntament, Agustí Colom, durant la presentació de l’estudi “22@ 2000-2015”, celebrada a l’edifici del Cibernàrium. El titular de l’àrea d’Empresa, de fet, ha volgut destacar el dinamisme d’una proposta que “posa l’ecosistema innovador de la ciutat al servei de la transformació urbanística i econòmica”.
L’autora de l’informe, Montserrat Pareja, ha recalcat les fites aconseguides durant aquests quinze any. Així, Pareja ha recordat que la renovació del sòl industrial a la zona se situava el 2015 en un 70%, i que l’àrea comptava amb 8.223 empreses, la majoria de les quals compten amb entre 1 i 5 assalariats. De fet, el nombre de treballadors se situava en 93.000 fa dos anys, i mostrava de nou una tendència al alça després d’una caiguda posterior a la crisi.
En conjunt, el pes relatiu de les societats del 22@ respecte al total de l’economia catalana havia crescut del 2,86% al 3,23% entre 2012 i 2015, i acumulava fins al 11,3% del total de companyies de Barcelona. A més, es tracta d’empreses de marcat caràcter exportador. L’informe també assenyala altres conseqüències imprevistes de la iniciativa, com la transformació social i cultural del barri, i l’aparició de propostes d’emprenedors locals i estrangers, o de centres de creació.
Tot i això, Pareja ha advertit de la necessitat d’augmentar el nombre d’habitatges socials a la zona, i ha avisat que es necessita que més grans companyies ubiquin la seva seu central al 22@: “Una forta presència significa un major valor afegit, més beneficis per la ‘clusterització’, més estabilitat econòmica, més capacitat estratègica”.
Inèrcia favorable
D’altra banda, Xavier Monzó, el nou president de l’Associació 22@ Network, que engloba entitats presents a la zona, ha recordat que el llançament d’aquesta iniciativa, centrada en tecnologies emergents i un model econòmic intensiu en coneixement va ser una idea “molt visionària”. Monzó ha assegurat que la transformació del districte seguirà accelerant-se, gràcies a la “potent inèrcia” aconseguida fins ara, i a la visió que es té de Barcelona com a “pol d’emprenedoria i talent del sud d’Europa”.
No obstant això, Monzó també ha advertit que l’augment dels preus dels immobles al 22@ està començant a suposar un problema per pimes i emprenedors, que no poden assumir aquestes despeses. “El model es fonamenta en la diversitat d’agents i la seva connexió: pimes, grans empreses, centres de recerca, emprenedors… però el mercat ha de comptar amb costos estructurals atractius per instal·lar-s’hi”.
Davant aquesta crítica, el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha admès que la prioritat de l’Ajuntament és, de moment, “fer accessible el preu del lloguer residencial”, i que només quan s’aconsegueixi aquest objectiu es plantejaran mesures per rebaixar les rendes d’oficines.
Colom ha anunciat també la creació d’una nova Comissió de coordinació del 22@, integrada pel districte de Sant Martí i les àrees d’Ecologia i Empresa del consistori, per potenciar el districte d’innovació. Segons el responsable d’Empresa, l’adaptació a nous models empresarials, i l’impuls per fer créixer els projectes d’emprenedors i microempreses, són alguns dels nous reptes que afrontarà la zona.