Eduard Fernández (@eduard_bcn)
La web de transparència governamental del Consell Comarcal del Barcelonès (CCB) segueix sense comptar amb diversos documents clau per conèixer la gestió de l’entitat, malgrat la recent publicació d’un informe de la Sindicatura de Comptes de la Generalitat posa de relleu irregularitats en la gestió de l’ens entre 2005 i 2011. Tal i com ha pogut comprovar aquest mitjà, algunes seccions del portal de transparència han estat actualitzades durant les últimes setmanes, però d’altres, relacionades amb aspectes criticats pel text de l’òrgan supervisor, encara no disposen de les dades que s’haurien de subministrar.
A la web de transparència hi manca informació, per exemple, sobre els informes d’adjudicacions de contractes segons el procediment seguit, les subvencions atorgades pel CCB o les retribucions, les indemnitzacions i dietes dels treballadors de l’organisme. De la mateixa manera, a l’apartat “Auditoria de Comptes” només apareix el document de l’any 2015. Més Economia es va posar en contacte ahir amb l’organisme per consultar per què no apareixien aquestes informacions, però de moment no ha rebut resposta.
Gestió qüestionada
Tal i com ha explicat Més Economia durant els darrers dies, un informe de la Sindicatura de Comptes del gener passat, que analitza el funcionament del CCB i diverses entitats vinculades al mateix entre el 2005 i 2011, posa de manifest irregularitats en la seva gestió. Durant el període analitzat, l’organisme comarcal va ser presidit pels socialistes Joan Carles Mas Bassa (2003-2011) i Jesús Maria Canga (2011).
Entre vàries possibles negligències, la Sindicatura de Comptes assenyala diverses adjudicacions directes de contractes públics per part de l’organisme, i manifesta que no s’ha rebut cap càlcul que justifiqui la percepció de complements de productivitat del sou abonat a diversos treballadors.
L’estudi critica també que, durant gran part de l’etapa revisada, el CCB no va convocar cap concurs públic per ocupar les places de secretari, interventor i tresorer, claus pel bon funcionament de qualsevol institució pública. De fet, el càrrec de tresorer va ser ocupat durant quatre anys per dos gerents de l’entitat, un fet que l’ens fiscalitzador creu que suposa “una manca de control intern, ja que confluïen en la mateixa persona els llocs de treball de la Gerència i la Tresoreria”.
De la mateixa manera, l’informe revela que la societat Marina Badalona (MBSA), participada conjuntament per l’Ajuntament de Badalona i el CCB, va vendre diversos terrenys per sota del preu de mercat. Les accions de la societat, constituïda per a realitzar la construcció d’un nou port esportiu a Badalona, podrien “donar lloc a fets perseguibles administrativament i judicialment”, segons la Sindicatura de Comptes.
A la vegada, l’anàlisi ha detectat que la Societat Urbanística Metropolitana de Rehabilitació i Gestió (REGESA), vinculada al CCB, va dur a terme diversos encàrrecs per als ajuntaments del Barcelonès sense acordar prèviament un finançament clar, ni comptar amb un pressupost concret. L’entitat supervisora adverteix també d’importants desviaments del preu final en l’execució d’obres.
Per saber-ne més:
El Consell Comarcal del Barcelonès, acusat de tot tipus d’irregularitats en la seva gestió [1]