Eduard Fernández (@eduard_bcn)
El Partit Popular recorre de nou al discurs de la por per desacreditar la independència. En un tuit, la formació política ha advertit aquest matí que, en una Catalunya independent, tres de cada deu pensionistes catalans no podrien cobrar, ja que el cost total de les pensions superava la contribució dels treballadors el 2016.
Vamos a explicar la verdad de las pensiones: en una Catalunya independiente, 3 de cada 10 pensionistas no cobrarían #LaCatalunyaValiente pic.twitter.com/FZ3cMsd0zA
— Xavier García Albiol (@Albiol_XG) June 7, 2017
El que la gràfica s’oblida de mencionar és que l’estat espanyol es troba actualment en la mateixa situació deficitària, o encara pitjor. Tot i la recuperació econòmica espanyola i la disminució de l’atur, el sistema de pensions estatal ha registrat en els últims anys importants pèrdues (de 18.000 milions d’euros el 2016), que han obligat a l’administració a retirar fins a 67.300 milions d’euros del fons de reserva de la Seguretat Social. De fet, la ‘guardiola’ de la Seguretat Social, dissenyada per garantir les percepcions a mesura que envelleixi la percepció, ja només compta amb 15.020 milions d’euros.
Per tal de realitzar els pagaments, el govern del PP ha hagut de recórrer també a emetre deute que emetrà el Tresor Públic, recollia El Mundo. El problema de fons és senzill: la precarietat de molts llocs de treball i la reducció de la població activa fa que les contribucions al sistema disminueixin, mentre que el cost de les pensions augmenta. Es traca d’un sistema insostenible i que pot sortir car als contribuents catalans.
Un augment del 10%
Per contra, diversos analistes apunten que els pensionistes catalans podrien acabar beneficiant-se de la independència. Un estudi del col·lectiu Wilson, format per economistes de prestigi internacional, destaca que, entre 1995 i 2010, els cotitzants del Principat van aportar fins a 26.317 milions d’euros al sistema de pensions. A més, l’informe subratlla que Catalunya compta amb salaris més alts, i 2,54 treballadors per pensionista, una ràtio lleugerament més alta que l’espanyola, de 2,48. Per això, els experts preveuen que les pensions d’una Catalunya independent puguin ser fins a un 10% més elevades que les actuals.
De manera similar, el Cercle Català de Negocis explica que Catalunya havia aportat, abans de la crisi, fins el 29% del fons de reserva de la Seguretat Social espanyola. A més, principalment gràcies a l’eliminació del dèficit fiscal, l’organització vaticina que una Catalunya independent podria aportar 1.500 milions d’euros a un nou fons de reserva català, i també apujar en un 10% les pensions i reduir en un 10% les cotitzacions d’empresaris.