Dimecres, 25 de desembre del 2024

El govern espanyol vol evitar un col·lapse judicial davant la nova sentència de les clàusules sòl

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

El govern espanyol intenta evitar un nou col·lapse judicial després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sentenciés que els bancs espanyols han de retornar íntegrament els diners derivats de les clàusules sòl de les seves hipoteques. El Consell de Ministres aprovarà demà, durant l’última reunió de l’any, un codi de conducta voluntari que eviti que els afectats hagin de reclamar la quantitat pagada de més a través dels tribunals.

De moment, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ja ha anunciat avui que el seu departament jugarà un paper important en el nou procediment, ja que es tracta d’una operació “complexa” i que Hisenda “jugarà el paper que ha de jugar quan es produeixen aquest tipus de devolucions”, segons recollia Europa Press.

A la vegada, diverses fonts han confirmat al diari Ara que totes les entitats financeres han decidit adherir-se al mecanisme. El Banc d’Espanya calcula que les noves compensacions podrien arribar a tenir un impacte de fins a 4.200 milions d’euros en el sector financer. Tot i això, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, assegurava la setmana passada que el sistema bancari espanyol és “solvent” i capaç de fer front a les compensacions. Les firmes més afectades són el BBVA, que pot haver de retornar 1.815 milions d’euros a clients, i Caixabank, que hauria d’abonar fins a 750 milions d’euros.

Espera de sis mesos

El codi de conducta és necessari per evitar “bloquejar la justícia”, afirma a Més Economia Martí Mament, conseller delegat del portal ‘elabogado.com’, un directori d’advocats que realitza tasques d’intermediació legal. Des de la sentència del TJUE, prop de 1.000 clients han contactat amb la web per demanar assessorament sobre un possible retorn de les clàusules sòl. Els experts veuen amb bons ulls el procediment automàtic, ja que l’alternativa suposa un procés judicial que es pot allargar, “com a mínim”, sis mesos.

Mentre que els afectats que no hagin iniciat cap procés judicial podran acollir-se al nou mecanisme, els que ja hagin portat el cas als ciutadans hauran d’esperar a veure si s’incorpora la sentència de la TJUE a la sentència. Des de ‘elabogado.com’ es recomana estudiar el cas també als clients del banc als quals se’ls va modificar la clàusula sòl abans del veredicte, fins i tot si s’havien compromès a no reclamar allò que s’havia pagat de més. “Es pot arribar a invalidar aquesta clàusula”, destaquen.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483