Dijous, 12 de desembre del 2024

El govern espanyol redobla la pressió fiscal sobre pimes i autònoms

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

És probable que un gran nombre d’empresaris i autònoms s’enduguin una desagradable sorpresa d’aquí a poques setmanes, quan els toqui abonar impostos com l’IVA o l’IRPF davant l’administració pública. I és que, malgrat que molts d’ells no ho saben, el govern espanyol ha eliminat una eficaç eina per superar tot tipus de pagaments tributaris i fer quadrar els comptes.

Per tal de complir amb els pressupostos pactats amb Brusel·les, l’executiu va aprovar el dos de desembre passat l’eliminació dels ajornaments de pagament de tot tipus de tributs a Hisenda, una pràctica usada habitualment per les companyies per superar tensions puntuals  de tresoreria. La mesura va ser ratificada el mateix dia que es va anunciar l’augment del salari mínim interprofessional i la creació de diversos nous impostos i, de moment, ha passat desapercebuda entre part del món empresarial. Tot i això, diversos experts consultats per Més Economia apunten que l’enduriment dels terminis per pagar impostos a l’administració suposarà un important problema pels empresaris.

“En el cas concret del pagament de l’IVA tindrà una incidència molt important en el món de les pimes, ja que és habitual que demanin ajornaments tributaris a causa de la falta de liquiditat puntual que pugui patir, les dificultats de finançar-se o per culpa de la morositat [dels seus clients]”, destaca Joan Maria Gimeno, president de la Comissió Economico-fiscal de la patronal de petites i mitjanes empreses PIMEC. Gimeno, de fet, adverteix de possibles tancaments d’empreses per culpa de la nova normativa.

De manera similar, Nacho Cornet, president de la Comissió d’Assessors Fiscals del Col·legi d’Economistes de Catalunya, també critica que s’elimini un “mecanisme recurrent” en el món empresarial, que serveix per superar moments concrets durant els quals es disposa de poca liquiditat. “Qui digui que no hi ha puntes de tresoreria en el món de l’empresa, és que el coneix molt poc”, assegura.

Finançament alternatiu

Fins ara, totes les empreses podien fraccionar o ajornar els seus deutes amb l’administració des de l’inici del període del pagament voluntari fins passada la seva data límit, presentant un calendari de pagament i el motiu del retard. Per deutes inferiors als 30.000 euros, l’interès de mora se situava en el 3,75%, o en un 3% si es presentava una garantia de pagament de forma voluntària. Per contra, el no-compliment dels terminis per abonar els tributs se sancionarà ara amb un 20% de l’import que es deu, més interessos de mora. Els únics ajornaments permesos seran, durant 2017, els d’aquells pagaments encara no cobrats.

Malgrat que s’ha especulat si el govern es faria enrere davant les queixes de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA), el secretari d’Estat d’Hisenda ha assegurat avui que el decret-llei que veta els ajornaments serà tramitat “sense canvis”, segons recollia Expansión.

Davant de la dificultat d’accedir a crèdits bancaris, el mecanisme havia estat usat fins ara com a mètode de finançament alternatiu per les empreses. Però el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va declarar que els mercats financers ja estaven “oberts” a les empreses i que comptaven amb tipus d’interès “accessibles”, amb la qual cosa “no hi ha justificació perquè es segueixin finançant a càrrec d’Hisenda”.

Els experts, en canvi, qüestionen que les firmes puguin aconseguir amb facilitat nous préstecs de les entitats bancàries. “Si les empreses no són solvents, els bancs no deixen diners, i aquest era el motiu bàsic pel qual es permetien els ajornaments”, recorda Cornet.

En qualsevol cas, els diversos tècnics consultats remarquen que el fet de demanar un ajornament de tributs no significa que l’empresa estigui a punt de fer fallida. “Som conscients que hi ha hagut alguns abusos, però l’Estat està recaptant l’IVA; les empreses paguen i el nivell d’incompliment d’aquest ajornament és molt baix”, explica Josep Maria Paños, president de Associació Catalana d’Assessors Fiscals, Comptables i Laboral (ACAT). Des de l’ACAT preveuen que la nova situació provoqui una allau d’impagaments, i d’empreses declarant-se insolvents. “És pitjor el remei que la malaltia”, rebla Paños.

Lligats al dèficit fiscal

Els diversos analistes critiquen que l’eliminació dels ajornaments dels impostos estigui ideada exclusivament per complir amb el dèficit fiscal promès a Brusel·les. “El sistema no està pensat per ajudar al contribuent, sinó per rebaixar el dèficit públic, i el govern s’ha adonat que compta amb una part de l’impost de l’IVA per cobrar”, critiquen des de l’ACAT. L’associació calcula que un 20% de les pimes fa servir aquest mecanisme per fer front al pagament de gravamens.

Finalment, el col·lectiu també veu amb mals ulls que la modificació passi a entrar en vigor menys d’un mes després de ser anunciada, i que moltes empreses encara no coneixen el canvi. “La gent no se n’ha adonat, i patirem: és una mesura que ja afecta a la recaptació de l’IVA del 4t trimestre de 2016”, sentencia Cornet.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483